Direktlänk till inlägg 16 februari 2010
Härom helgen hade R herrmiddag och bjöd på mandeltårta som blev väldigt uppskattad.
Lovade en av fruarna att fixa receptet och här kommer det, bara något försenat.
Enkelt att göra och väldigt smarrigt!
Tårtbotten:
400 g mandelmassa
Vi gjorde egen - 200 g mandel & 200 g socker som mixas LÄNGE.
4 äggvitor
Kräm:
4 äggulor
0,5 dl sirap
1 dl socker
1 msk kakao
0,5 dl vispgrädde
150 g smör
Bottnar:
Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitan till hårt skumoch blanda försiktigt med mandelmassan. Bred till 2 st rundlar 24 cm på bakplåtspapper. Grädda ca 20 min på 175 grader till gyllenbrun färg. Vänd dem upp och ned så går det lättare att ta bort pappret.
Kräm:
Blanda äggulor, sirap, socker, kakao & grädde i en tjockbottnad kastrull. Värm under vispning på mellanvärme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Rör ner smöret i bitar och låt krämen kallna i kylskåp.
Bred krämen mellan bottnarna och även uppepå, strö över flagad mandel eller kokos.
Förvara kallt (går bra att frysa) och servera med vispad grädde.