Direktlänk till inlägg 6 oktober 2009
Igår blev det bakning igen, nästan lika standard som morgonpromenaden med hundarna.
I söndags var det ju kanelbullens dag och då bjöd vi på de sista bullarna frysen hade att erbjuda så igår blev det till att baka en ny omgång. Gjorde snurrbullar denna gång och då brukar det inte bli lika många som när man gör vanliga skärbullar så det blir nog till att baka om nån vecka igen men det gör inget. Att bara baka en sats tar ju inte så lång tid...
Testade ett nytt bröd oxå, sirapslimpa blev det denna gång!! Gott enl Ralle så här kommer receptet ifall någon annan vill testa. Eftersom man skulle använda 5dl filmjölk och jag köpte en hel liter ska jag baka en omgång till senare i veckan. Tänk på att försöka göra två smala & långa limpor, det gjorde inte jag och de blev lite för breda för att det ska vara enkelt att skära skivor. Får testa ny modell nästa gång!
2 bröd:
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt
1. Smält smör o blanda med filmjölk. Värm till fingervarmt, max 37 grader.
2. Smula jästen och blanda med vätskan, sirap & salt.
3. Tillsätt mjöl och rågsikt lite i taget tills degen blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek (jag lät det jäsa en timme).
5. Baka till 2 limpor och låt jäsa på plåt under bakduk ca 40 min.
6. Grädda i mitten av ugnen 35-40 min. Täck med alufolie efter halva tiden så de inte blir för mörka.
Inte nyttigt - men gott!