Direktlänk till inlägg 6 april 2010
I helgen lagades det en hel del mat och vi testade bl.a ett nytt recept på laxlasagne som föll alla i smaken och som absolut kommer att lagas fler gånger.
Känner att jag måste dela med mig så att ni där ute med idétorka får lite inspiration!
Laxlasagne med spenat & tomat 6p
10 st lasagneplattor, vanliga torkade
500 g färsk lax i 1/2 cm tjocka skivor
1 fänkål (300 g)
200 g färsk eller fryst spenat
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm muskot
Tomatsås:
1 lök
2 vitlöksklyftor
0,5 msk timjan
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
2 krm sockrer
1 krm svartpeppar
Vinsås:
2 dl torrt vitt vin
6 dl mjölk
2 msk koncentrerad grönsaksfond
3 msk maizena majsstärkelse
3 msk mjölk
1 krm svartpeppar
1,5 dl riven ost
riven ost
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till tomatsåsen och låt puttra 10 minuter.
Fräs under tiden hackad fänkål & spenat så att vätskan försvinner.
Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk & fond. Koka upp. Rör ut maizenan i den mindre mängden mjölk och tillsätt under kraftig vispning. Koka upp och smaka av, låt osten smälta.
Varva vinsås, plattor, tomatsås, spenatfräs & lax i en ugnsfast form. Avsluta med lite riven ost. Grädda 30 minuter på 200 grader. Låt vila 10 min före servering.
Kommentar:
Vi hoppade över muskoten då vi inte hittade någon hemma.
Ta med fänkål även om ni normalt inte är så förtjusta i det, ihop med lax försvinner lakritssmaken och det blir väldigt gott.
Vi testar ev med ännu mer spenat vid nästa upplagning.