Direktlänk till inlägg 26 mars 2010
Här sitter man dagen efter och mår alldeles utmärkt!!
Första glaset vin på över ett år, tyckte att jag skötte mig superbt (hoppas de andra upplevde samma sak). Visst snubblade jag några gånger på Judits baby-gym men det gör jag ju varje dag....
Bjöds på en hel del god mat igår som jag lovat delge mina trogna läsare med, tyvärr glömde jag som vanligt att ta bilder.... så nu på morgonen fotade jag resterna av pajen som var riktigt smaskens. Recepten (kanske inte pajen då) är beräknade till 4 personer och räcker gott och väl om man bara är tjejer...
Till förrätt bjöds det på fransk löksoppa
3 gula lökar
½ tsk socker
½ l vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ dl vitt vin
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
lantbröd, rostat
lagrad riven ost
Skala och skiva löken tunt. Fräs den mjuk 5-10 min utan att få färg. Strö över socker. Rör om och tillsätt kokande vatten, buljongtärning, vin och timjan.
Låt koka 10 minuter. Smaka av med salt & peppar.
Fördela soppan i ugnsfasta formar, lägg över bröd & riven ost. Gratinera ca 10 minuter.
Kommentar: Jag gillar lök och har gjort denna soppa nån gång tidigare, dock blev det rätt lite vätska denna gång så öka gärna mängden vatten något. Får du nån slatt över med vin så frys in detta, perfekt att ha till mat som denna.
Huvudrätten blev tagliolini med vitlöksdoftande fläskfilé i senapssås
500 g fläskfilé
10 champinjoner, skivade
2 msk oxfond med rödvin
2 dl mellangrädde
2 dl vatten/mjölk
2 msk fransk senap
2 vitlöksklyftor
1 msk gräslök, finhackad
Skiva fläskfilén tunt och bryn, lägg i champinjoner och låt fräsa med. Pressa över vitlök och häll på övriga ingredienser. Låt koka ihop några minuter. Blanda ner gräslöken före servering.
Kommentar: tog mer fläskfilé eftersom den jag hade hemma råkade vara större. ersatte oxfond med kalvfond+lite rödvin och missade helt att lägga i gräslöken!! Tog även något ner mjölk samt redde med lite maizena. Till nästa upplagning ska jag ha mer champinjoner & vitlök samt dra ner något på senapen, kanske testa skånsk senap istället.... men annars väldigt gott och kommer absolut att testas igen. Serverade med färsk pasta & grönsallad.
Och till slut kvällens höjdpunkt! Dessert! Fick önskemål om nåt sliskigt och tror jag lyckades rätt bra, jordnötspaj blev det! Heller aldrig lagat tidigare.
Pajdeg:
200 g jordnötssmör
50 g smör
1 ½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ dl muscovadosocker, ljust
Fyllning:
200 g mjölkchoklad
2 äggulor
3 msk jordnötssmör
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Blanda allt till degen i mixern. Tryck ut i pajform och låt stå kallt minst 30 min. Grädda nedre delen av ugnen 180 grader 20 minuter.
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något innan du rör ner äggulorna. Blanda i jordnötssmör & rör till en jämn smet. Vispa grädden & sockret. Rör samman allt och fördela i pajskalet. Låt stå svalt före servering.
Kommentar: hoppade över jordnötssmöret i fyllningen (som var som en mousse) men det går nog bra att göra vilket som. Konstigt nog smakade pajen inte överdrivet mycket jordnötter utan precis lagom. Garnerade med riven vit choklad & jordnötter. Kommer absolut att bakas fler gånger, serverades med vaniljglass. Kanske funkar lika bra med grädde?